INGYENES bútor KISZÁLLÍTÁS és FELVITEL minden megrendelésre 5.2-tól

Hova ültethetek fát?

Markéta Etrychová
1.3.2022

A fák elengedhetetlenek a környezetünknek, mivel oxigént, fa alapanyagot, árnyékot és még sok minden mást köszönhetünk nekik. Ültessen velünk a fát, legyen része a fenntarthatósági projektnek. Azon gondolkodik, hogy hová ültesse el a fát? Adunk néhány tippet, és elmondjuk a lehetséges buktatókat. Vannak bizonyos szabályok a városokban és falvakban, de a saját kertben is. Számos lehetséges változatot fogunk átvenni.

Hova ültethetek fát?

Saját kert vagy erdő

Még a saját kertben történő fák ültetésére is érvényesek bizonyos szabályok. Fontos az esetleges szomszédsági viták megelőzése. Általánosságban elmondható, hogy ha a fa magassága nem haladja meg a 4 métert, akkor a fa a telek határától 2 méterre ültethető. Ha a fa magassága meghaladja a 4 métert, a határ a telek határtól 3 m-re tolódik el. Ez nem vonatkozik a fákra, amelyek a szomszédos földterületek úgynevezett határát képezik. A határ lehet kerítés, fal vagy csak fák, barázda vagy patak.

planting grandfather.jpg (198 kB)

Magánterület

Ha idegen földterületen kíván fát ültetni, akkor engedélyt kell kérnie a tulajdonosától. Legyen szó kertről, gyümölcsösről vagy erdőről. Megegyezhet a földet birtokló személlyel vagy céggel, aki meghatározhatja Önnek, hogy hová ültetheti el a fát. Ebben az esetben is érvényes a szomszédos telek határától számított 2 m vagy 3 m szabály.

hu expedo.jpg (31 KB)

Városi vagy falusi földterület

Minden településnek törvényileg kötelessége a beültetésre szánt területek jegyzékének vezetése. Ez a dokumentum általában nyilvánosan elérhető, bármikor meg lehet nézni az önkormányzati rendezési tervet. A fát nem lehet pl. olyan helyre ültetni, ahol víz- vagy gázcsövek, csatorna vagy egyéb közművek futnak.

Az önkormányzattal való kapcsolatfelvétel egyáltalán nem bonyolult. Az elérhetőséget megtalálja az önkormányzat honlapján, vagy személyesen keresse fel a hivatalt. Egyes városokban az ültetési területeket szervezetek koordinálják, de a legtöbb városban ez a Környezetvédelmi Minisztérium. A nagy tárgyalások elsősorban nagyszámú fatelepítésről vagy városi erdők beerdősítéséről szólnak.

 

Megéri fát ültetni!

strom společně.jpg (42 kB)

Ossza meg a cikket::

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincsenek hozzászólások.

Kedvezményes kiszállítás

bármilyen árura

Házhozszállítás

saját autóinkkal

14 napos visszavásárlási

garancia

Újdonságok

Szép bútorok feltöltése